Sağlıklı cildin dostu çinko!

Çinko cildimiz için kıymetli bir mineraldir. Doğada çok sayıda gıdada bulunan çinko, cilt hastalıklarından korunmaya yönelik çok önemli bir …

Sağlıklı cildin dostu çinko!

Çinko cildimiz için kıymetli bir mineraldir. Doğada çok sayıda gıdada bulunan çinko, cilt hastalıklarından korunmaya yönelik çok önemli bir işleve sahiptir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir, yeni hücre yapımını hızlandırarak cildin yenilenmesini sağlar. İnsan vücudu çinkoyu depolayamadığı için ihtiyaç duyulan miktarın düzenli olarak alınması gerekir. Bu ayki yazımda vücudumuzun ve güzelliğimizin en önemli ihtiyaçlarından biri olan Çinko elementini anlatacağım.

Çinko, vücudumuzun en önemli antioksidanlarındandır.

Çinkonun faydaları

  • Akne oluşumunu engeller.
  • Yanık ve ameliyat izlerini yok eder.
  • Cildin erken yaşlanmasını önler.
  • Cilde parlaklık ve ışıltı vererek daha canlı bir görünüm sağlar.
  • Ciltteki kolajen üretiminde de önemli bir rol üstlenir.
  • Cildi sıkılaştırır ve esneklik kazandırarak daha genç görünmesini sağlar.
  • Kronik enfeksiyonların iyileşmesinde önemli rol oynar.
  • Cilt hastalıklarını tedavi eder.

Vücudumuzda çinko eksikliği nasıl anlaşılır?

Çinko eksikliği genellikle beslenme ve yaşam şeklimize bağlı olarak ortaya çıkar. Çinko eksikliği,

  • Cildin solgun görünmesine yol açar.
  • Ciltte kuruluk oluşturur.
  • Yara ve enfeksiyonların iyileşme sürelerini geciktirir.
  • Egzamanın en önemli nedenlerinden biri de çinko eksikliğidir.

Çinko eksikliği belirtileri:

Çinko eksikliği belirtileri arasında zayıf bağışıklık sistemi, cilt kuruluğu, annemi hastalığı, akne ve sivilce oluşumu, vücuttaki yaraların yavaş iyileşmesi, büyüme ve gelişmede yavaşlık, yaşa bağlı olarak ortaya çıkan görme kaybı, saç dökülmeleri, kronik yorgunluk, tat ve koku duyularının bozulması, sürekli ishal problemi ve tırnaklarda oluşan beyaz nokta sorunları yer alır.

Beslenme ile çinko ilişkisi

Et ve balıktan uzak beslenme biçimi, aşırı alkol kullanımı, gastrointestinal hastalıklar, kalıtsal kan rahatsızlığına sahip olanlarda ağırlıklı olarak çinko eksikliği gözlenir. Aktif yaşamda maruz kaldığımız stres, yaş faktörü, yaşam şekli ve genetik yapımız gibi etkenler de çinko eksikliğini tetikler.

Özellikle vejetaryen ve vegan yeme biçimi, gıdalar aracılığıyla çinko alımını desteklemez. Demir takviyesi alanlarda yeterli çinko emilimi sağlayamazlar. Bu eksikliği gidermek için mutlaka kırmızı et, balık, kefir ve yoğurt, istiridye, kaju, kabak çekirdeği, ıspanak, mantar, nohut, fasulye, bamya ve yeşil mercimek gibi gıdaların tüketilmesini arttırmak gerekir.

Çinko eksikliği ile mücadelede takviyelerin yeri

Çinko eksikliğiyle etkili bir şekilde mücadele edebilmek için doğru beslenmenin yanı sıra çinkoyu takviye olarak da alabilirsiniz. Çinko, hücre metabolizmasına, protein üretimine ve yaraların iyileşmesinde olumlu bir işleve sahiptir. Hap olarak, özellikle akşamları yatmadan önce alındığında, uyku sırasında yaşanan hücre bölünmesi ve iyileşmesi sürecine destek sağlar. Çinko, cildi güneşin zararlı etkilerinden korunmak için adeta bir kalkan görevinde bulunur. Çinko oksit içeren kremler, yara bölgesine uygulandığında hasarlı hücreleri onarır. Çinko oksit, yara alanının nemli ve temiz kalmasına yardımcı olur.

Son olarak şunu belirtmek isterim. Yazımda belirttiğim işlemlerin uygulanması ve sonuçları, her kişinin anatomisine, fizyonomisine ve yaşam kalitesine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle bahsettiğimiz uygulamadan önce konunun uzmanı bir doktorla görüşülmesini öneririm.

Op. Dr. Evrim Uçkunkaya
Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

Etiketler:
Yara Yaşa

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİZE ULAŞIN

HARİTADAKİ YERİMİZ